tiistai 12. tammikuuta 2016

B, C niinko Bordercollie


Veneretkellä kesä 15

Joutsenia ihailemassa pääsiäinen 2015

Halusin aikoinaan koiran, joka on sosiaalinen, kivan kokoinen, paimen- tai seurakoira (kunhan ei riistaviettinen) ja sään kestävä. Bordercollie täytti nuo kriteerit hyvin. Ja niin on jo kolmas bortsu talossa, Pit, the löytökoira bordercollie rescuestä täytti nuo kriteerit myös, jos Pit lasketaan mukaan, niin bortsuilu alkoi vuonna 2000.
Sain mitä tilasin, bortsuni ovat hyvin täyttäneet kaikki vaatimukset. Will-to-please on tämän rodun juttu, tärkeä sellainen. Luonne-eroja on tietenkin sohvaperunasta adh-tyyppiin ja pehmeästä kovaan.  Pitää vaan toivoa, että ihanne osuu kunkin kohdalle, vanhempien luonteet antavat jotain osvittaa mitä tuleman pitää. Moottoria ja keskittymiskykyä arvostan kovasti. Hulppeeta nähdä bortsuja alkuperäisessä työssään. 
Tärkeitä ominaisuuksia koirassa kuin koirassa on paljon muutakin. Terveys tietenkin mutta siitähän ei ikinä voi mennä takuuseen, saako terveen pennun ja antaako niitä eteenpäin, parhaansa yrittää kuitenkin koiraa valitessa. Tervepäisyys: kyllä koiran pitää pystyä kohtaamaan arkipäivän tilanteita ilman totutus-strategioita, eikä vieraat tilanteet esim. kisat saa vatsaa sekaisin ja kisoissa pysyy toimintakyky kuin treenikentillä. 
BC on siitä jännä rotu, että niitä saa kaiken näköisenä ja kokoisena, oman maun mukaan voi valita suomalaiskansalliseen makuun sopivan karhukoiran, pystykorvan tai ajokoiran tyyppisen paimenen.  Voi myös varautua, että pennusta kasvaa eksoottisempi dogin, whippetin, bernin, tai tiibetinspanielin tyylinen koira. Korvia voi muotoilla tai jättää muotoilematta. Väriä, karvan pituutta ja korviakin riittää joka lähtöön.


Talviretkeilyä uusi vuosi 2016, pääsiäinen 2015 ja syyspatikoinnilla 2015


Joskus kesällä sataa, joskus ei, unet voi ottaa kalliolla tai sammaleella, oli niin tai näin.

Lokakuisella melontaretkelläkin pärjättiin hyvin.

Sään kestävyys tarkoittaa kohdallani sitä, että koira pärjää kelillä kuin kelillä ulkona ja retkillä, jos omaehtoisesti saa liikkua. Kesäisin sen "liikoja" karvoja ei tarvitse ajella, eikä talvisin etsiä pomppaa. Vanha koira on vanha koira ja saattaa takkia tarvita, kyllä sen huomaa, jos näin on. Terveiden ja tervepäisten collie-koirien kanssa on ilo elellä ja kulkea maailman turuilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti