keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Menossa ensimmäisiin tottelevaisuuskokeisiin?


Olin helmikuussa tokokokeissa Mikkelissä ja kanssakilpailijat kyselivät viime hetken ohjeita ennen suoritustaan.  Tuomari Riikka Pulliainen harmitteli kokeen jälkeen, kun ei voinut antaa koirakon osaamisen mukaisia pisteitä ja kannusti kilpailijoita videoimaan suorituksiaan sekä lukemaan sääntökirjan yleiset ohjeet. 
Jälkikäteen ajattelin, että on tässä jotain opittu neljän viimeisen vuoden aikana. Ihan yhtä tietämättömänä kävin kokeissa minäkin 20 vuotta. Yleisten ohjeiden ja arvosteluohjeiden läpikäyminen vaatii hiukan perslihaksia  - 71 pykälää (10 sivua) + alokasluokan liikekohtaiset 10 sivua. Ajattelin, josko voisin jakaa omassa yhdistyksessäni viime vuosien oppiani, jos edes joltain karikolta välttyisi kuuntelijat/lukijat, alla iltamme runko.

Alemmat luokat
Alokasluokka on kansalaistottelevaisuutta, lyhyt ja kannustaa eteenpäin.
Avoin huomattavasti vaativampi ja pidempi, mutta  joukossa mukavia vauhtiliikkeitä, joista useimmat koirat palkkautuvat, alustaa/valmistaa hyvin voittajaan.

Ennen kokeeseen menoa on hyvä olla hanskassa:

Iloiset treenit, koiralle saa sanoa ei ja mustavalkoinenkin pitää olla, mutta hauskaa pitää olla niin koiralla kuin ohjaajallakin. Väkisin pakertaminen ei kanna minnekään.
Liikkeet yliharjoitettuna (treenikentällä jo: “jäykkä ohjaaja on hyvä ohjaaja”, kotosalla melkein hyvä suoritus on todennäköisesti kokeessa välttävä.
Liikkeet häiriöillä, mm. liikkuri (sitä kuunnellaan puolella korvalla muttei palvota, pitää harjoitella etukäteen), tuomari, yleisö ja jännitys vaikuttavat koirakkoon.
Liikkeet ketjutettuna (liikkeiden välit), kokonaisuus hallinnassa mutta kannattaa välttää kaavamaisuutta, ei tehdä aina samassa järjestyksessä, samalla tavalla. Välillä lopettaa ketjutuksissakin kesken liikkeen. Erilaisilla, pitkitetyillä liikkeillä tai lyhyillä liikkeiden osilla estetään ennakointia ja pidetään homma kiinnostavana.
Vartaloapuihin (niiden puuttumiseen) pitää kiinnittää huomiota.

Kenraaliharjoitus kaverin kanssa, videointi ja ostettu treeni ovat todella hyödyllisiä.  Varsinkin liikkeiden välistä palkkausta kannattaa miettiä/opiskella etukäteen. Möllikisoissa kannattaa ehdottomasti käydä, jos vain mahdollista ja palkata siellä koiraa (uusi tilanne ja paikka ovat uutta, palkkaamattomuutta kannattaa treenata tutuissa ympyröissä ensin).

Kun koira osaa "täydellisesti" liikeet ja on realistinen mahdollisuus ykköstulokseen, niin kelpaa mennä rinta rottingilla kokeeseen. Kokeet ovat kuitenkin aika tylsiä useimmille koirille, ei kannata alvariinsa ravata. Ennen koetta viikko tai kaksi vain mukavia pikkutreenejä, koiralle osaamisen tunnetta, koira on hyvä!
Maailma ei kaadu, vaikkei toivottua tulosta tulekaan, vaikka kuin realistista olisi ollutkin. Onneksi koiramme eivät ole ennalta arvattavia robotteja.  Ne voivat keksiä kaikenlaisia yllätyksiä matkan varrella, erilaisiin päiviin ja suorituksiin kannattaa totuttautua. Epäonnistumiseen kannattaa paneutua myöhemmin ihan itsekseen ja miettiä mitä voisi tehdä  eri lailla ja paremmin niin itsensä kuin koiransa suhteen. Myöskään ei kannata verrata koiraansa treenikaverin koiraan tai edes sisaruuksiinsa, jokaisella koiralla on omat aivoituksensa ja kehitysvaiheensa.  Omat aivot joutuvat kovasti tekemään töitä parempia suorituksia laatiessa ja se on ehdottomasti yksi tokon suola.

Kokeessa:

Jos et ole hankkinut kilpailukirjaa ennen ensimmäistä koetta, niin ilmoittautuessasi koepaikalla voit sen ostaa (yleensä 3 euroa) ja kysyä samalla toimitsijoilta, missä vaiheessa tuomari ehtii sen varmentaa (tähän taas tarvitset rekisterikirjan). Kuten näyttelyissä ja muissa kokeissa ja kilpailussa, pitää tietenkin rokotukset olla kunnossa ja rokotustodistukset mukana.
Kupla: Kannattaa unohtaa pisteet kokonaan ja keskittyä vain ja ainoastaan koiraansa ja seuraavaan liikkeeseen. Kun koiran pitää keskittyä sinuun, niin keskity sinä vastavuoroisesti koiraan. Muista kuunnella liikkurin ohjeita liikkeen alussa, keskellä ja lopussa. Kaksoiskäskyjä pitää välttää mutta kannattaa ehdottomasti antaa, jos ekalla käskyllä ei mitään tapahdu. Kiinnitä huomiota kroppaasi, älä kumartele. Koiraan ei saa koskea liikkeiden aikana. Jos meinaa jännitys iskeä, niin syvään hengittäminen auttaa useimmiten.

Koirat viedään paikallaoloon ja sieltä pois kytkettynä. Koiran saa viedä myös yksilöliikkeisiin kytkettynä. Talutin irrotetaan ennen ensimmäistä liikettä.

Paikkamakuu
Koirat yksitellen maahan, jätetään koirat, jokin käsky (=tieto, mistä liikkeestä kyse) koiralle, kun se jätetään. Kävellään rintamana, odotellaan liikkurin käskyjen mukaan minuutti ja palataan takaisin rintamana, josta koiran viereen. Koirat yksitellen ylös. Kiitos/Liike päättyy.
            (pitää muistaa harjoitella kavereiden kanssa maahanmenoja ja istumaan nousuja)

Seuraaminen
Sivu/seuraa pieni tauko ja liikkeelle, tee rauhassa käännökset ja pysähdykset ja temmon vaihdot. 
            Kontakti - peili hyvä apu,
            pitää muistaa harjoitella kavereiden kanssa liikkuroituna seuruuttamista)

Liikkeestä maahan
Koira sivulle, seuraa – maahan, jatketaan matkaa kunnes “matka riittää” ja käännytään ja palataan kehoituksesta koiran sivulle. Käskyllä koira istumaan.

Luoksetulo
Koira sivulle, “jätetään koira”, jättökäsky, jatketaan matkaa kunnes “matka riittää” ja käännytään ja kehoituksesta kutsutaan koiran sivulle.

Pito
Koira sivulle. Joko siirrytään koiran eteen tai suoraan sivulla istuvalle annetaan kapula “pidä” odotetaan liikkurin ohjetta, “irti”.

Kauko
Koira sivulla, liikkuri “KOIRA ALAS” “maahan”, jättökäsky ja siirrytään liikkurin ohjeiden mukaisesti ja käskytetään koira istumaan ja makuulle ohjeiden mukaisesti. Palataan koiran sivulle ja koira istumaan, kun lupa annettu.

Hyppy
Jätetään koira istumaan liikkurin neuvomaan paikkaan (saa valita 2-4 m esteen edessä/takana), käsky “hyppy” luvan jälkeen. 

Joka liikkeen jälkeen odotetaan "Liike päättyy"/"Kiitos" kommenttia ennen kuin koiraa kiitetään ja  vapautetaan.

Itselleni olen tehnyt liikkeistä lunttilaput, puhelimessa minulla on todella typistetty lista kaikkien luokkien liikkeistä ja liikekohtaisista ohjeista. Jos otat muistilistan käyttöösi, niin tarkistathan kryptiset merkintäni alkuperäisistä ohjeista (linkki ylhäällä) ettei tule väärinkäsityksiä ja voit laventaa tekstiä itsellesi sopivaksi. Survoin tekstiä tosi paljon saadakseni yhden luokan mahtumaan A-neoloselle (tosin ylimpien luokkien kanssa en siinä onnistunut. Taskussa pidän usein pientä lappusta, jos haluan tarkistaa, että mitkä ne ko. luokan liikkeet ja/tai ajat matkat olivatkaan.

Tokoiluun liittyvät kirjasuosikkini:
Brandel, Maria: Från valp till stjärna
Korri, Susanna ja Korri, Juha: Tavoitteena huippukoira
Mujunen, Salme: Tie tottelevaisuusvalioksi
Pärssinen Piritta: Tottelevaisuuskoulutuksen perusteet + vihkot
Rugaas Turid: Rauhoittavat signaalit
Svartberg, Niina: Kilpailemisen taito
Svartberg, Niina ja Kenth: Tavoitteena täysi kymppi
Wirén, Tommy ja Romppainen, Päivi: Onnistu koirasi koulutuksessa


Iloisia mukavia treenejä ja onnistumisia niin treeneihin kuin kokeisiinkin!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti