torstai 8. helmikuuta 2018

Häikäisevää ja toisaalta tuttua - hajumaailma a la Hormila

Lauantaina Ilkka Hormilalla oli Jyväskylässä neljän tunnin luento. Vähän mietin, että onpa pitkä juttu mutta kai se on mentävä, kun  melkein "takapihalla" moista järjestetään. Kyllä kannatti mennä ja vielä lisää olisi halunnut kuulla. Hyvin oli rakennettu kokonaisuus, väliin videon pätkää ja väliin kalvoa ja jutuskelua pitkän linjan poliisikoirakouluttajalta.
Oli huippua kuulla miten koiria on koulutettu lähtökohtaisesti "kaverina", alistaminen ja kovalla kouluttaminen ei ole ollut se juttu. Ihanan herkullisia tarinoita, opettavaisia näkökulmia ja mielenkiintoisia kokemuksia pitkältä matkalta koiran kouluttamisessa. Hienoa kuulla, kun työ on harrastus ja päinvastoin ja sitä arvostaa.
Koiran hajumaailmaan en ole kovinkaan paljoa perehtynyt, hyvä saada siltäkin saralta tiedon jyväsiä. Suuri osa tarinoinnista oli sovellettavissa kaikkeen koiran koulutukseen. Hormilalla oli talomalli kilpailukoiran rakentamisesta. Perustana koiran aika kasvattajan luona. Monipuoliset kokemukset kasvattajan luona luo vahvan perustan. Tarhapennun vähäiset ihmiskontatkit ja pienet ympyrät luo huteran pohjan.  Useampi kerros kului koiran kouluttamisessa. Talon vintti oli kilpaileva koira. Siitä Hormila sanoi hyvin, että jotkut jäävät sinne ullakolle, eivätkö muista, että tekee hyvää palata takaisin perusteisiin ja hömppäillä. Näimme myös hienoja videoita kahden eläkeläisen, Hormilan ja koiransa, hajutunnistuksesta, niin esineen etsinnästä kuin jäljestämisestäkin. Oli todella antoisa luento, suosittelen lämpimästi.  Kiitos Koirataito SM:n Salmelle rohkeudesta varata 300 hengen sali Jyväskylän yliopistolta! Hieno esitys sai arvoisensa raamit ja laajan yleisön, iso Ahtisaari oli melkein täynnä.

Me jatketaan uudella innolla nenutyöskentelyjämme!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti